Wan Hazel Home Wan Hazel award Wan Hazel link Wan Hazel ga Get This.
Pembuka kata...
Instagram

Followers

~bunga raya~


ASSALAMUALAIKUM SEMUAAAA...........

NANIE KAN SUKE SGT BILE DGR LAGU BUNGA RAYA KAT TV

PERGGHHH BILE KUAR JE LAGUU 2 NANIE LAA ORG PTME YG AKN NYNYI KUAT2

HEHHEHHEE....

BEZZLAAA LIRIKNYEEE PUNN

SKURANG2NYEE TAU GAKKK N SNTSA MGINGATI BUNGA KEBANGSAAN NIE


Bunga raya, juga dikenali sebagai bunga sepatu dan kembang sepatu (Hibiscus rosasinensis) ialah sejenis tumbuhan berbunga sepanjang tahun dalam genus Hibiscus yang sering ditanam sebagai pokok hiasan.

Bunga raya ialah bunga kebangsaan Malaysia. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah untuk mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir pada tahun 1958, Kementerian Pertanian telah mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu, iaitu Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempakadan Bunga Tanjung. Selepas perbincangan pada 28 Julai 1960, Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak untuk menubuhkan Malaysia, Bunga Raya terus diguna sebagai Bunga Kebangsaan.

Bunga ini ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau.

Pelbagai kultivar, varieti, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda. Bunga ini digunakan bagi mengilat kasut di sebahagian India.
waahhh!!nampak cam dah hilang stress ye lepas bace entri nie.

2 ur's comment:

yana said...

wahhh,bunga ni pn ley gne utk kilatkan kasut eh??
t'baek r..bru taw ni..hehe

nice info..=)

slumberznanie said...

tau xpee..... nk kne cube laa tp xjumpe2 lg bunga raya niee. umah ko ade x?? nk sket