: | |
Bahan A : 1 ketul Buttercup ½ cawan gula halus 4 biji telur (kalau saiz besar boleh kurangkan) Sedikit esen vanilla | Bahan B : ½ tin susu pekat manis ½ cawan air suam 7 sudu besar Milo 7 sudu besar serbuk koko 1 peket biskut Marie (pecah-pecahkan menjadi kecil) |
Cara: | |
Bahan A: Pukul butter dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla. Bahan B: Campurkan Milo,serbuk koko dan susu.Kacau sehingga Milo dan serbuk koko tidak berketul.Kemudian masukkan air suam.Kacau sehingga rata. Campurkan bahan A dan B di dalam satu periuk.Masak di atas api yang kecil.Kacau sehingga bancuhan menjadi pekat dan mendidih.Masukkan biskut marie yang telah dipecah-pecahkan tadi.Kacau sehingga rata.Tutup api.Tuang ke dalam loyang dan tekan-tekankan.Apabila acuan sudah sejuk masukkan ke dalam peti ais. | |
Tambahan: | |
Sebelum masukkan acuan ke dalam loyang.Lapikkan loyang dengan plastik untuk memudahkan ia di potong.Dan sebelum masukkan ia ke dalam peti ais. Cover loyang tu dengan plastik bagi mengelakkan air ais masukkan ke dalam acuan kek. |
~kek batik~
enakkknnnyeeeeeeeeeee....ari nie nk wat nieee!!!fvvrrtteeeeeeeeeee gak nieeee
waahhh!!nampak cam dah hilang stress ye lepas bace entri nie.
Posted by
SURIANI ISMAIL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ur's comment:
Post a Comment