kbersihan mknan bhn mentah2 perlu djaga tau tok elak mknn tercemar & myebabkan keracunan.
xkira laah masak kat umah or mkn di luar.
aspek kbersihan yg perlu dtitikberatkan ialah<<<
persekitaran di dapur di dlm sinki iatu tmpat mencuci ikan,ayan,buahbuhan & syuran
pisau & bekas yg dgunakan & caramemasak mknan juga penting.
bagi SINKI cara elok tok mgelak bakteria di bhgia lubang2 sinki ialah dgn myiram air panas stiap pagi.
ruang dapur yg xbersih mudah bg lalat lipas & tikus mjdikan port tok lepak2...
SEKIRANYE anda anda n anda ingin mknn diluar cube cube lah jenguk dapur restotan or kedai2 mkn tersebut sma ada memuaskan @ tdk,;antai dimop ngan bersih n keadaan tandas yg baik.
tanda2 anda diserang keracunan ialah cirit birit.muntah,pening2 & gangguan perut.
MANAKALA KESAN KERACUNAN YG BAHAYA ialah kehilangan byk air dlm badan
oleh itu jika mglmi bgtu cepat2 mnum ait byk2 tauu air ditapis or air mineral.
3 ur's comment:
waaaa macam cikgu sains ar (erk ada kena mengena ke =P )
ade laaa syg...
follow me back k..nice blog....
Post a Comment